- GleraK (e-mailem) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz
Holt mám mezery, nevim kde jsem to pochytil.
Určitě ale nesouhlasím s tím, že elmag. záření prochází beze změny nevodivýmy materiály - hlavní roli hrají ztráty dielektrické (závisející na permitivitě, která zase závisí na všech možných fyzikálních podmínkách).
Každopádně já med v mikrovlnce ohřívat nebudu.
(asi nemá moc cenu tady bádat nad principem mikrovlného ohřevu a plácat nesmysly (to myslím sebe) - až budu mít čas, určitě se pokusím k tomuhle tématu najít nějaké informace a podělím se)
Karlik
----- Original Message ----- From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, June 23, 2005 5:04 AM Subject: Re: dotaz
> Zdravím, > pokud si pamatuji já, tak záření v mikrovlnce jsou běžné elektromagnetické > vlny, stejné, jako je radiové a televizní vysílání nebo vysílání z mobilu > nebo jiné vysílačky. Toto záření prochází beze změny přes elektricky > nevodivé prostředí včetně vzduchoprázdna, elektricky vodivé předměty jako > kovy atd ho pohlcují za vzniku tepla. Potraviny jsou mezi tím, mikrovlnné > záření jimi proniká do hloubky cca centimetry, než se změní v teplo. Problém > ztuhlého medu je v tom, že většina hmoty tuhého medu jsou pevné krystaly > hroznového a ovocného cukru, které jsou nevodivé a mikrovlny na ně tudíž > nepůsobí. Jen zlomek hmoty ztuhlého medu je tekutý. Takže v prvních > sekundách ohřevu kila medu v mikrovlnce se plným výkonem cca 800 wattů > ohřívá možná jen pár gramů tekutiny a než se tuhé krystaly stačí rozpustit, > přehřeje se a znehodnotí med. I proto, že v tekuté složce jsou > zkoncentrovány právě ty tepelně citlivé složky. Nějak takhle si to > představuju já > > R. Polášek > > ----- Original Message ----- > From: "GleraK" <> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Wednesday, June 22, 2005 9:27 PM > Subject: Re: dotaz > > > > Jestli se nepletu, tak > > teplo v ohřívané látce vzniká tém, že molekulám ohřívané látky se vnutí > > (víceméně) frekvence emitovaná magnetronem (cca 2,4GHz), čímž se silně > zvýší > > jejich tření a tedy i teplota. > > > > Proto je (alespoň pro mě) jasné, že mikrovlný způsob ohřevu zcela zničí > > cokoli živé - mechanicky poškodí. Nehledě na to, že zcela jistě dochází k > > lokálnímu přehřátí (tím nemyslím 30°C dole a 70°C nahoře) > > > > Nějak takhle si to představuju. > > > > > > ----- Original Message ----- > > From: "Pavel Votrubec" <> > > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > > Sent: Wednesday, June 22, 2005 5:30 PM > > Subject: Re: dotaz > > > > > > > No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to > místně > > v > > > materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově > > vytvářet > > > HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med. > > > Pavel > > > > > > ----- Original Message ----- > > > From: "Karel" <e-mail/=/nezadan> > > > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > > > Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM > > > Subject: Re: dotaz > > > > > > > > > > ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se > > při > > > > obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. .... > > > > > > > > No dobrá, ale PROČ a JAK. > > > > Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-). > > > __________ Informace od NOD32 1.1151 (20050622) __________ > > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. > http://www.nod32.cz > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11042
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |